Menü
Saját programok és hírek

Rendi és rendies magatartás formák a középkortól a 20. századig

Két napos konferencia Egerben

Rendi és rendies magatartás formák a középkortól a 20. századig

A konferencia helyszíne: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Eger, Eszterházy tér 1. Líceum

Szervezők:

A Magyar Történelmi Társulat Heves Megyei Területi Csoportja, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem OTKA Parlamentarizmustörténeti Kutatócsoportja és a Magyar Nemzeti Levéltár A magyarországi rendiség politikai kultúrája (1526-1848) Kutatócsoportja.

A konferencia öt szekcióban, 43 tudományos előadás során a rendiség magyar társadalomra gyakorolt hatásait vizsgálja a középkortól a 20. századig. A rendi szemlélet, mint társadalom szervező erő, évszázadokon át határozta meg az egyének attitűdjét, lehetőségeit. Esettanulmányok és átfogó elemzések járják körül a rendi szemlélet kérdését a hagyományos mintázatok és a megújulás szemszögéből. A közös gondolkodás fontos kérdése a mobilitás, migráció, asszimiláció kérdésköre, mind az egyén, mind a társadalmi csoportok szempontjából, vizsgálva a rendi határátlépéseket, normaszegéseket, az intergenerációs mobilitást, következményeiket, és társadalmi megítélésüket. Kiemelt szerepet kaptak a társadalmi struktúrák változását és a folyamatokat vizsgáló, a mindennapi élet kultúrájára irányuló, az egyének és kis közösségek történelmére, az emberi élet sokféle aspektusára, a tapasztalataikra irányuló célzott kutatásokra.

A részletes programot itt olvashatja

 


Letöltés

Programnaptár
Programok a közeljövőben
Támogatóink
 
 
 
Facebook
Az adó 1%-ának felajánlása
A Magyar Történelmi Társulat köszönettel fogad minden olyan támogatást, amely hozzásegíti tudományos és ismeretterjesztő céljai megvalósításához (adószám: 19007706-1-43). Köszönjük!