Menü
Ajánlott programok és hírek
 

Konferencia és workshop Fügedi Erik születésének 100. évfordulóján

2016. szeptember 22-én Budapesten az ELTE BTK valamint a CEU épületében egész napos rendezvénnyel tisztelegnek a száz éve született történész munkássága előtt

A rendezvény meghívója szerint: A konferencia Fügedi Erik (1916-1992), a 20. századi Magyarország egyik leg-újítóbb szellemű középkortudósa születésének 100. évfordulójáról emlékezik meg. Bak M. János megfogalmazásában: „Fügedi Erik ahhoz a generáció-hoz tartozott, amely a történelmi Magyarországnak mind az értékeit, mind a problémáit örökölte, és igyekezett megmenteni annak intellektuális eredményeit, miközben felülemelkedett a nemzeti és társadalmi előítéleteken.” Ennek megvalósításához Fügedi nem csak a jól képzett történész és levéltá-ros eszköztárára támaszkodott, de már az 1970-es években alkalmazta az Annales iskola innovatív módszereit: szociológiai, antropológiai, sőt pszichológiai megközelítéseket emelt be a középkori társadalom kutatásába, kiegészítve kvantitatív módszerekkel, komplex statisztikai elemzéssel és demográfiai perspektívákkal.
A konferencia előadói Fügedi Erik korábbi kollegái, munkatársai és tanítványai közül kerülnek ki.

Az esemény magyar és angol nyelven zajlik. Részletes program:


Letöltés

Programnaptár
Mai napi programok
Erre a napra nincsenek programok.
Támogatóink
 
 
Facebook
Az adó 1%-ának felajánlása
A Magyar Történelmi Társulat köszönettel fogad minden olyan támogatást, amely hozzásegíti tudományos és ismeretterjesztő céljai megvalósításához (adószám: 19007706-1-43). Ha a Századokat támogatná, akkor a Századok Alapítványt (adószám: 19657985-1-43) tüntesse fel a nyilatkozaton. Köszönjük.