Menü
Saját programok és hírek
 

Borhy László előadása Szombathelyen

Társulatunk Nyugat-dunántúli Csoportjának szervezésében

 

 

 A rendezvény helyszíne: ISEUM SAVARIENSE RÉGÉSZETI MŰHELY és TÁRHÁZ (Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 6-8.)

Pannónia provincia késő római határvédelmi rendszere

Az Imperium Romanum északkeleti határtartomá- nya, Pannonia, Itáliához közeli fekvésénél fogva került Augustus császár uralkodása alatt a római érdeklődés homlokterébe. A Kr.u. I. század má- sodik felétől kezdve épült ki a dunai határvonal mentén az az összefüggő, fa-föld konstrukciójú erődláncolat, amelynek egyre nagyobb szerep jutott részben Itáliaés Róma, részben az egész Római Birodalom védelmében.

A II. században kőbe átépült erődök védmûvei megváltoztak, és a megszokott auxiliáris- és legiotáborok mellett új erődtípusok, az őrtornyok is megjelentek a Duna mentén. A késő római korban hármas tagolású védelmi rendszer épült ki Pannoniában és a tartomány előterében, és vált ez a térség Valentinianus császáridején a Római Birodalom egyik legjobban megerődített tartományává.

Programnaptár
Mai napi programok
Erre a napra nincsenek programok.
Támogatóink
 
 
Facebook
Az adó 1%-ának felajánlása
A Magyar Történelmi Társulat köszönettel fogad minden olyan támogatást, amely hozzásegíti tudományos és ismeretterjesztő céljai megvalósításához (adószám: 19007706-1-43). Ha a Századokat támogatná, akkor a Századok Alapítványt (adószám: 19657985-1-43) tüntesse fel a nyilatkozaton. Köszönjük.