Menü
Saját programok és hírek
 

Nietzsche, Wagner és koruk

Az MTT Vekerdi László Szakosztályának mini-konferenciája (előzetes jelentkezéssel!)

“A tervezett expozéban azt a különös kettősséget szeretném középpontba állítani, amelyben egyrészt a wagneri zene értelmezése Nietzsche számára a végső történetfilozófiai és politikai kérdések eldöntésére hivatott szimptóma szerepét játssza el (valóságosan vagy látszólag túlfeszíti ezt az értelmezést), másrészt ha nem is nagy számú, de egyértelmű jelzések lehetséges összegezéseként sajátos zenesztétika is megfogalmazódik ebben a keretben. "

A bevetőt Kiss Endre filozófus, szakosztályunk tagja tarja.

Hozzászólókat és érdeklődő hallgatókat szívesen látunk, azonban - mivel ez a találkozó kivételesen egy magánlakásban lesz - csak korlátozott számban. Jelentkezni lehet a
vlsz.mtt@gmail.com címen.

Kiss Endre témagazda olvasási ajánlásai

Három Nietzsche-mű:
A "Richard Wagner Bayreuthban" (1876)
"A Wagner-ügy" (1888) In: Magyar Zene 2001/2. 201-228.o. (Zoltai D. ford.)
A "Nietzsche kontra Wagner" (1888) a Holmi gondozásában (itt találja)

A  beszélgetéshez célszerű néhány Wagner-próza elolvasása is (javasolom az 1848 körül írtakat, de mivel Wagner majdnem annyi prózát is írt, mint Goethe, azért a további választást mindenki maga végezze el). S végül javasolom a Kritikai pozitivizmus és életreform között. Friedrich Nietzsche filozófiája című negyedik Nietzsche-könyvemet is.

Programnaptár
Mai napi programok
Erre a napra nincsenek programok.
Támogatóink
 
 
Facebook
Az adó 1%-ának felajánlása
A Magyar Történelmi Társulat köszönettel fogad minden olyan támogatást, amely hozzásegíti tudományos és ismeretterjesztő céljai megvalósításához (adószám: 19007706-1-43). Ha a Századokat támogatná, akkor a Századok Alapítványt (adószám: 19657985-1-43) tüntesse fel a nyilatkozaton. Köszönjük.