Menü
Ajánlott kiadványok

Megjelent Kovács Szabolcs: kismonográfiája

A nagysármási zsidók meggyilkolása (1944. szeptember 16–17.) ​Magyarok, románok és zsidók a magyar katonai megszállás időszakában

Megjelent Kovács Szabolcs háromszáz oldalas kismonográfiája: ​A nagysármási zsidók meggyilkolása (1944. szeptember 16–17.) ​Magyarok, románok és zsidók a magyar katonai megszállás időszakában


1944. szeptember 16–17-én magyar katonai és csendőr alakulatok összegyűjtötték a Dél-Erdélyben található Nagysármás község 126 zsidó lakosát – 52 nőt, 43 tizenöt évesnél fiatalabb gyereket és 31 férfit –, majd az éjszaka leple alatt tömegsírba lőtték őket. A szerző bemutatja a mészárláshoz vezető utat, az elkövetők előéletét és – több ezer oldalnyi román és magyar bírósági anyag felhasználásával – aprólékosan rekonstruálja a tömeggyilkosság részleteit.

Dél-Erdély magyar katonai megszállása keretében ábrázolja, hogy mi történt Nagysármáson a megszállás öt hete alatt, valamint kitér a románokkal szembeni magyar és a megszállást követően a magyarokkal szemben elkövetett román atrocitásokra is.

A munka hozzájárulás az elkövető- és erőszakkutatás magyar szakirodalmához és esettanulmány a multietnikus térség második világháborús konfliktusainak megértéséhez.

A kötet letölhető a Clio Kötetek oldaláról.

Programnaptár
Programok a közeljövőben
Támogatóink
 
 
 
Facebook
Az adó 1%-ának felajánlása
A Magyar Történelmi Társulat köszönettel fogad minden olyan támogatást, amely hozzásegíti tudományos és ismeretterjesztő céljai megvalósításához (adószám: 19007706-1-43). Köszönjük!