Menü
Ajánlott kiadványok
 

Az Anjou-kor hatalmi elitje

Megjelent a Magyar Történelmi Emlékek – Értekezések-sorozat legújabb kötete Csukovits Enikő szerkesztésében

 

Az Anjou-ház az európai kontinens meghatározó dinasztiájává vált a 13–14. század fordulóján. Milyen volt az uralmuk alatti vezető társadalmi rétegek összetétele? Mit jelentett a többi dinasztia számára az Anjouk fennhatósága? Hogyan élte mindennapjait a magyarországi Anjou elit? Az Anjou-kor hatalmi elitje című tanulmánykötet azt a hatalmi elitet kívánja bemutatni, amelyiket ez a dinasztia emelt pozícióba.

 

„Ma az elődök munkájának, a nemzetközi kapcsolatoknak, valamint a források korábban soha nem látott sokaságának köszönhetően – amit a világháló tett elérhetővé – a lehetőségeink jócskán meghaladják mindazt, ami a korszak korábbi kutatóinak valaha is rendelkezésére állt. A továbblépéshez azonban mindenekelőtt számba kell venni az ismereteinket. A kötet szerzői erre az áttekintésre, jelenlegi tudásunk összegzésére és újragondolására vállalkoztak.

 

A kötet első blokkjában két olasz és egy francia történész kifejezetten a magyar olvasók számára foglalta össze a legfontosabb ismereteket arról, milyen volt az Anjou-uralom alatti Szicíliai (Nápolyi) Királyság, az itáliai városállamok, illetve Provence és Forcalquier vezető társadalmi rétegeinek összetétele, és mit jelentett számukra a dinasztia fennhatósága.

 

A kötet tartalomjegyzéke itt tekinthető meg. A szerkesztő, Csukovits Enikő bevezető tanulmányának teljes szövege pedig itt olvasható. Megrendeléssel, vásárlással kapcsolatos információ itt található.

Programnaptár
Mai napi programok
Erre a napra nincsenek programok.
Támogatóink
 
 
Facebook
Az adó 1%-ának felajánlása
A Magyar Történelmi Társulat köszönettel fogad minden olyan támogatást, amely hozzásegíti tudományos és ismeretterjesztő céljai megvalósításához (adószám: 19007706-1-43). Ha a Századokat támogatná, akkor a Századok Alapítványt (adószám: 19657985-1-43) tüntesse fel a nyilatkozaton. Köszönjük.