Menü
Ajánlott programok és hírek
 

Összeomlás, forradalom, kiútkeresés. 1918 emlékezete és narratívái

Workshop az MTA Humán Tudományok Kutatóházában

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja a Történettudományi Intézet szervezésében egynapos tudományos tanácskozással emlékezik meg a birodalmi összeomlás és a nemzeti államépítések átmeneti korszakáról. A workshop fókuszában 1918 ősze-tele áll majd, a résztvevők a nagyhatalmi, kisnemzeti és specifikusan magyar elképzelések, döntések és nem utolsósorban múltértékelések történeteit vizsgálják. A cél a turbulens időszak ambivalens jellegének, a válságok közepette megmutatkozó történeti kontingenciának, valamint a későbbi nemzedékek múltértelmező erőfeszítéseinek bemutatása, amelyek történeti sémák alapján igyekeznek saját perspektívájukból az eseményekben és
sorsokban bizonyos jelentéseket meghatározni.


Program és résztvevők:


10:00–12:00 Az „új Európa” nemzeti és nagyhatalmi forgatókönyvei
Ablonczy Balázs (moderátor, MTA BTK), Szarka László (MTA BTK), Balla Tibor (HM), Hornyák Árpád (MTA-BTK, PTE), Katona Csaba (MTA BTK) Zeidler Miklós (ELTE)


12:00–13:00 Ebédszünet (egyénileg, a Kutatóház kávézójában)


13:00–15:00 A Duna-menti térség és a birodalmak utáni kor emlékezete (angol nyelven)
Pók Attila (moderátor, MTA BTK), Romsics Gergely (MTA BTK, ELTE), Csunderlik Péter (PTI), Hatos Pál (KE), Maciej Janowski (Lengyel  Tudományos Akadémia), Heidemarie Uhl (Osztrák Tudományos Akadémia)


15:00–16:00 Záróbeszélgetés és fogadás

 

Helyszín: Történettudományi Intézet tanácsterme (1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4. V. emelet)

Programnaptár
Mai napi programok
Erre a napra nincsenek programok.
Támogatóink
 
 
Facebook
Az adó 1%-ának felajánlása
A Magyar Történelmi Társulat köszönettel fogad minden olyan támogatást, amely hozzásegíti tudományos és ismeretterjesztő céljai megvalósításához (adószám: 19007706-1-43). Ha a Századokat támogatná, akkor a Századok Alapítványt (adószám: 19657985-1-43) tüntesse fel a nyilatkozaton. Köszönjük.