Menü
Saját programok és hírek
 

Könyvbemutató - John C. Swanson: Tangible Belonging című kötetének bemutatója

Társulatunk újabb rendezvénye 2017. július 3-án lesz

A  Magyar  Történelmi  Társulat tisztelettel meghívja  John C. Swanson, a University of Tennessee at Chattanooga történelem tanszékének professzora és tanszékvezetője: Negotiating Germanness in Twentieth-Century Hungary című könyvének bemutatójára.

 

A könyvet és a szerzőt bemutatja Egry Gábor a Politikatörténeti Intézet igazgatója.

 

John C. Swanson a University of Tennessee at Chattanooga történelem tanszékének professzora és tanszékvezetője. Közép- és Kelet-Európa modernkori történelmét kutatja, különös tekintettel az etnikai identitásra és nacionalizmusra, valamint kisebbségi témákra. Legújabban a magyarországi német kisebbséget kutatatta, ennek eredménye az idén megjelent monográfia: Tangible Belonging: Negotiating Germanness in Twentieth-Century Hungary (University of Pittsburgh Press). Szintén az ő nevéhez fűződik a 2001-ben megjelent The Remnants of the Habsburg Monarchy: The Shaping of Modern Austria and Hungary, 1918–1922 (East European Monographs). Mindezen kívül Swanson dokumentumfilmesként is működik: A Die Hechwaldkinder (About a Village) című filmje Máriakéméndről, egy Baranya megyei faluról szól és több nemzetközi filmfesztiválon is részt vett Európában csakúgy mint Észak-Amerikában.

 A Tangible Belonging (“tapintható hovatartozás”) Magyarország németajkú lakosait tanulmányozza a tizenkilencedik század végétől a huszadik század végéig, történelmi és etnográfiai megközelítésből. Az európai történelem ezen viharos időszakában a magyarországi németek vezéralakjai igyekezetek szervezettebbé tenni a falvak közösségét, a magyar kormány pedig előbb beolvasztani majd kirekeszteni próbálta őket, míg Németország kereste a kegyeiket. Mindeközben maguk a németajkúak folyamatosan keresték és újragondolták hogy mit is jelent számukra az ő egyedi németségük. John C. Swanson könyve mélyrehatóan értelmezi a falusi németség “tapintható” önazonosságát (a közvetlen környezet és emberi kapcsolatok tapasztalatából fakadó hovatartozásérzés), valamint a tágabb értelmű “kisebbség-képz(őd)és” jelenségét a huszadik század Európájában."

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk az ELTE BTK Kari Tanácstermében (Budapest, Múzeum krt. 4/A., fsz. 39.). 

Időpont: 2017. július 3. 17 óra

Programnaptár
Mai napi programok
Erre a napra nincsenek programok.
Támogatóink
 
 
Facebook
Az adó 1%-ának felajánlása
A Magyar Történelmi Társulat köszönettel fogad minden olyan támogatást, amely hozzásegíti tudományos és ismeretterjesztő céljai megvalósításához (adószám: 19007706-1-43). Ha a Századokat támogatná, akkor a Századok Alapítványt (adószám: 19657985-1-43) tüntesse fel a nyilatkozaton. Köszönjük.