Menü
Saját programok és hírek
 

Társulatunk az idén is megrendezi háromnapos nyári konferenciáját, történésztáborát

A rendezvény 2017. augusztus 15-17 között Zamárdiban lesz. Jelentkezési határidő június 20!

Tartalmas kikapcsolódás a Balaton-parton.  A Magyar Történelmi Társulat idén 26. alkalommal rendezi meg – NKA támogatással –nyári szakmai konferenciáját, közkeletű nevén történésztáborát. Az idei téma apropóját a kiegyezés 150. évfordulója adta: Kultúra és társadalom a kiegyezés korában.

 

A konferencia nem a szokásos politikatörténeti megközelítésből foglalkozik a kiegyezéssel: az átlagosnál jóval mélyebb történeti ismeretekkel rendelkező közönségnek az államjogi konstrukció vagy az arról folytatott viták kapcsán kevés újat lehetne átadni. A Társulat történésztáborainak újabb hagyományait folytatva a társadalom- és kultúrtörténet látószögéből kívánjuk áttekinteni, milyen alapokról indult meg, illetve lendült neki a magyarországi modernizáció, és meddig jutott a következő évtizedekben?

 

A viszonylag ráérősen tervezett program lehetőséget ad beszélgetésekre is az előadókkal.

 

Ideje: 2017. augusztus 15–17.

 

Helyszín: Hethland Üdülő, Zamárdi, Kiss Ernő u. 3.

  • Az üdülő közvetlenül a Balaton-parton van, önálló stranddal, ápolt, elkerített, parkszerű udvarral, teraszokkal.
  • Szállás: 2 és 3 ágyas, zuhanyozós szobákban.
  • Gépkocsik elhelyezése: az udvaron zárt parkolóban.

 

Részvételi díj várhatóan: 25.000 Ft./fő, mely a szállás (2 éjszaka) és az étkezés (2–2 reggeli, ebéd, vacsora) árát tartalmazza. A program egyéb költségeit a szervezők fedezik. 

 

Az előadások áttekintést adnak a magyar polgárosodás elméleti problémáiról és gyakorlati aspektusairól. A klasszikus kultúrtörténeti megközelítés mellett a rokon- vagy határtudományágak (irodalom-, színház-, sajtó-, oktatástörténet stb.) szempontjai is gazdagítják a tartalmat. Az előadások egy része - a kultúra fogalmát a legszélesebben értelmezve - az anyagi kultúra, a hétköznapi élet mélyreható változásaira irányítja a figyelmet.

 

Néhány név a tervezett 15 előadó közül: Gyáni Gábor  akadémikus, Cieger András, Fónagy Zoltán, Dobszay Tamás, Buzinkay Géza, Császtvay Tünde, Saly Noémi

 

Jelentkezni nevének és elérhetőségének megadásával itt lehet:

  • e-mail: info@tortenelmitarsulat.hu, csizmadia720@gmail.com
  • postai úton: Magyar Történelmi Társulat, 1453 Budapest, Pf: 33.

 

Jelentkezési határidő: 2017. június 20.

 Szeretettel várjuk!

 

Programnaptár
Mai napi programok
Támogatóink
 
 
Facebook
Az adó 1%-ának felajánlása
A Magyar Történelmi Társulat köszönettel fogad minden olyan támogatást, amely hozzásegíti tudományos és ismeretterjesztő céljai megvalósításához (adószám: 19007706-1-43). Ha a Századokat támogatná, akkor a Századok Alapítványt (adószám: 19657985-1-43) tüntesse fel a nyilatkozaton. Köszönjük.