Menü
Ajánlott programok és hírek
 

Az MTA Történettudományi Bizottságának Második világháborús albizottságának felhívása

Jelentkezőket várnak a "második világháborús propaganda" témájú konferenciára

A konferenciát az MTA Történettudományi Bizottságának Második világháborús albizottsága felkérésére Paksa Rudolf, Pető Andrea és Virányi Péter szervezi.

A rendezvény időpontja 2018. november 16.

 

A második világháború időszakában jelentős szerep jutott a propagandának, mellyel a társadalom minél szélesebb körét kívánták a háborús folyamatok részévé és támogatójává tenni. Konferencia célja a háborúhoz kapcsolódó propagandatevékenységek széleskörű és sokrétű bemutatása a téma iránt érdeklődő nagyközönség számára. A konferencián egyaránt foglalkoznak a propaganada tartalmával és technikájával. A különféle célú háborús propagandákat tematikus előadásokkal, a propaganada technikájának jellemzőit kerekasztal-beszélgetés keretében mutatják be. A rendezvény tematikus filmnézéssel és ahhoz kapcsolódó értelmező előadással zárul.

A plenáris előadást Virányi Péter tartja, a kerekasztal-beszélgetést Pető Andrea vezeti.

A konferencia programjához a tematikus szekciók előadójaként vagy a kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként lehet csatlakozni. Örömmel fogadják előadók jelentkezését a következő témákban (de a felsoroltakon kívül más kapcsolódó téma is elképzelhető):

 

  • háborús propaganda
  • revíziós propaganda
  • antibolsevik propaganda
  • zsidóellenes propaganda
  • vezérkultuszok propagandaszerepe
  • segélyszervezetek propagandája
  • a háború utáni antifasiszta propaganda
  • a propaganda eszközei (plakát, sajtó, film, képriport, szlogenek, stb.)
  • a propaganda szimbólumai
  • a propagangda hatásmechanizmusa

 

Jelentkezés:

 

A konferencia a propagandával foglalkozó kutatók (történészek, média- és kommunikáció kutatók, pszichológusok) számára kíván közös fórumot és nyilvánosságot teremteni. Doktoranduszok jelentkezését is várják. A jelentkezők között előnyben részesítik a magyar témák kutatóit.

 

Jelentkezni fél-egy oldalas előadástervezet és rövid, amerikai típusú életrajz benyújtásával lehet.

 

A konferencia anyagát szerkesztett formában szeretnék a szervezők publikálni.

A konferenciának részvételi díja nincs.

 

Jelentkezések benyújtásának határideje: 2018. június 16.

 

Jelentkezni vagy érdeklődni a következő e-mail címen “második világháborús propaganda” tárgymegjelöléssel lehet: propagandakonf@gmail.com

Programnaptár
Mai napi programok
Támogatóink
 
 
Facebook
Az adó 1%-ának felajánlása
A Magyar Történelmi Társulat köszönettel fogad minden olyan támogatást, amely hozzásegíti tudományos és ismeretterjesztő céljai megvalósításához (adószám: 19007706-1-43). Ha a Századokat támogatná, akkor a Századok Alapítványt (adószám: 19657985-1-43) tüntesse fel a nyilatkozaton. Köszönjük.