Menü
Ajánlott kiadványok
 

Metszetek bolsevizmusról, sztálinizmusról

Megjelent az ÁBTL és a Kronosz kiadásában - Könyvbemutató május 17-én

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Kronosz Kiadó tisztelettel meghívja Önt

2018. május 17-én (csütörtök) 15 órára az ÁBTL aulájába (1067 Budapest, Eötvös u.7.) a

Metszetek bolsevizmusról, sztálinizmusról (Szerk: Gyarmati György és Pihurik Judit) című konferenciakötet bemutatójára.


A megjelenteket köszönti Dr. Cseh Gergő Bendegúz, az ÁBTL főigazgatója  és Erőss Zsolt, a Kronosz Kiadó igazgatója.


A kötetet bemutatja Bebesi György egyetemi docens, PTE.

A kötet szerzői:

A. Sajti Enikő, Gyarmati György, Kalmár Melinda, Palasik Mária, Petrás Éva, Pihurik Judit, Rainer M. János, Standeisky Éva, Szilágyi Ákos, Szőke Katalin

A kötetben szereplő írások kiindulópontja a – napjainkra minden elemében érvénytelenített – „Nagy Októberi Szocialista Forradalom”. A szerzők többsége annak későbbi, az orosz határokon túlnyúló expanziójára, egy-egy – tájkép csata után – jelenségére koncentrált. A hangsúly a sztálinizmus időszakára esik, mert a száz éve induló orosz-szovjet átalakulás egy generációval később, a második világháború után lett Kelet-Közép-Európában is rendszeralakító tényező. Ez tájainkon már a sztálinizmus terroruralmának kényszerű adaptálásaként jelent meg. A kötet írásai nem hagyományos politikatörténeti feldolgozások, sokkal inkább a társadalmi megélés metszetei. Részben egyedi, részben egymással párbeszédbe elegyedő korkép-részletek a kommunizmus projekt – „Elbától keletre” – kópiáiról. Ez egy nemzedékkel ezelőtt lett „létezett szocializmus”. Manapság átmenőben van a közösségi „forró” emlékezet tartományából a történeti múlttá válás felé.

 

Programnaptár
Mai napi programok
Erre a napra nincsenek programok.
Támogatóink
 
 
Facebook
Az adó 1%-ának felajánlása
A Magyar Történelmi Társulat köszönettel fogad minden olyan támogatást, amely hozzásegíti tudományos és ismeretterjesztő céljai megvalósításához (adószám: 19007706-1-43). Ha a Századokat támogatná, akkor a Századok Alapítványt (adószám: 19657985-1-43) tüntesse fel a nyilatkozaton. Köszönjük.