Menü
Ajánlott kiadványok
 

Megjelent a Magyarország várainak topográfiája sorozat 4. kötete

A sorozat negyedik kötete, a mai Nógrád megye erődítményeit veszi sorra az őskortól a kuruc korig

A Nógrád megyei kötet megjelenésével az Északi-középhegység szinte egész területe - amely hazánk várakban és erősségekben talán leggazdagabb vidéke -, az erődítmények szempontjából feltérképezésre került, így a sorozat köteteinek segítségével az őskortól a kora újkor végéig emelt, ma ismert összes erősségéről tájékozódhat az olvasó ebből a tudományos alapossággal készült kézikönyvből.
A mai Nógrád megye területén közel 150 éve zajlik különböző intenzitással és módszerrel az erődítmények kutatása, és ezzel párthuzamosan több próbálkozás is történt ezek összefoglalására, de ezzel a kötettel valósult meg először a korábban elképzelt gyűjtőmunkák összesítése. A helyszínekről a legújabb kutatási eredmények kerültek be a kötetbe.
A kiadvány egyszerre ajánlható a szakemberek, az érdeklődő laikusok és a lokálpatrióták számára. A kötetből megismerhető az egyes objektumok elhelyezkedése, terepi jellemzői, a kutatások legfrissebb eredményei. A teljes forrásanyag összegyűjtését ennél a munkánál sem tekintették a szerzők céljuknak, de az egyes szócikkek a későbbiekben többirányú további kutatások alapjait képezhetik. 
A könyv illusztrációnak legtöbbje színes, így a szövegek közti térképek is jobban értelmezhetőek, a kötet végén lévő légi felvételek pedig egyfajta étvágygerjesztőnek is tekinthetők, hogy az olvasó személyesen is felkeresse a bemutatott Nógrád megyei erődítéseket.

 A sorozatban eddig megjelent kötetek:

Borsod-Abaúj -Zemplén megye vátai az őskortól a kuruc korig

Heves megye várai az őskortól a kuruc korig

Fejér megye várai az őskortól a kuruc korig

a 4. kötet itt rendelhető

Programnaptár
Mai napi programok
Erre a napra nincsenek programok.
Támogatóink
 
 
Facebook
Az adó 1%-ának felajánlása
A Magyar Történelmi Társulat köszönettel fogad minden olyan támogatást, amely hozzásegíti tudományos és ismeretterjesztő céljai megvalósításához (adószám: 19007706-1-43). Ha a Századokat támogatná, akkor a Századok Alapítványt (adószám: 19657985-1-43) tüntesse fel a nyilatkozaton. Köszönjük.